מתמגנים מנגיף הקורונה
כיצד מתמגנים מגניף הקורונה? קודם כל נשארים בבית. חוץ מזה, מגן אופטיק מסדרת לכם מגוון מוצרי בטיחות והמלצות:
בשוק יש הרבה שמות לנשמיות – מסיכות אבק, מסיכות נשימה, נשמיות חצי פנים ועוד. אנחנו כאן כדי לעשות סדר – מה היא הנשמית, למה היא נועדה ועל מה היא מגנה?
איזה סוג של סכנה מהווים מיקרו אורגניזמים הנישאים באוויר (אירוסולים)?
מיקרואורגניזם הם יצורים חד-תאיים המתקיימים כבודדים או בצברים, או למעשה כל יצור חי שלא ניתן לראותו בעין בלתי מזוינת; כולל חיידקים, נגיפים, חד תאיים ועוד.
חלקם מתפשטים במשבי רוח רגילים; אחרים מועברים באמצעות האוויר כאשר הם מתחברים לחלקיקים אחרים, כמו טיפות דם (צהבת B) או ריר (שפעת).
כאשר הם באוויר, מיקרואורגניזמים נחשבים כסכנת חלקיקים, או במילים אחרות – מסוכנים ביותר לנשימה ולחשיפה ממושכת.
הם יכולים להיות מסוננים ביעילות על ידי מסנן חלקיקים, כמו נשמית חד פעמית העומדת בתקן EN149:2001+A1:2009 או על ידי מסיכת חצי פנים (אף-פה) המצוידת במסנן ייעודי לחלקיקים (P3)
מה ההבדל בין נשמית חד פעמית המסננת חלקיקים
לבין מסיכת מנתחים?
נהוג להתבלבל בין שתי המסיכות, אך בפועל תפקידן שונה לחלוטין:
מסיכת מנתחים נועדה למנוע מעבר של התפשטות חלקיקים מתוך הלובש אותה, כדי שהוא לא ידביק את הסביבה בה הוא נמצא. מעבר לעובדה הזו, המסיכה לא נחשבת כציוד בטיחות (PPE), אין לה עיצוב מתאים למניעת דליפות והיא לא אטומה.
לעומתה, מסיכת נשימה (נשמית) נועדה לסינון חלקיקים וכל זה תחת התקן האירופי המחמיר EN149:2001+A1:2009. המסיכה נועדה לצמצם את חשיפת הלובש לחלקיקים הנישאים באוויר. המסיכות מחולקות למספר קטגוריות המצביעות על רמת ההגנה (בהמשך המדריך).
ישנן נשמיות אשר נועדו לספק הגנה לפי התקן, וגם משמשות כמסכות מנתחים. מסיכות האבק (הנשמיות) נחשבות כציוד בטיחות אישי (PPE), והן דורשות בדיקת התאמה לפני שימוש.
מה השוני בין נשמיות FFP1, FFP2 ו- FFP3?
הסימונים הללו מסמנים רמת הגנה שונה ללובש, כאשר מסיכות FFP3 מציעות את הרמה הגבוהה ביותר של הגנה האפשרית מנשמית. כאשר משתמשים בנשמית הזו כראוי, ניתן לצפות ממנה להגנה בפני 99% מהחלקיקים בגודל של 0.3 מיקרומטר.
אלו סימונים לפי התקן האירופאי הנפוץ בישראל EN149.
מסכות האבק יכולות להיות לשימוש חד פעמי או לשימוש חוזר (מסומנות באות R).
מה היא נשמית N95?
מסיכות אבק N95 הן בסימון תקן אמריקאי שלא נפוץ בארץ.
קשה להשוות אותה בדיוק לתקן האירופאי ברמת ההגנה, כיוון שהדרישות בין התקנים שונות.
כאשר משתמש באירופה או בישראל דורש נשמית N95, נהוג להשתמש בחלופה של FFP2 – המגנה יותר מאשר הנדרש בתקן N95 האמריקאי.
נשמית הנמכרת בישראל חייבת לעמוד בתקן אירופאי, ורק כך היא תקינה בישראל.
אבק אדים ואירוסולים – הכוונה לחלקיקים זעירים הנישאים באוויר. אבק נוצר כאשר מוצקים מתפרקים בפעילויות כגון שיוף, השחזה, ריסוק וצביעה. אדים נוצרים כאשר מתיכים או מאדים מתכת ואז מצננים במהירות. דוגמה טובה לכך היא פעולת הריתוך. אירוסולים הם טיפות נוזלים זעירות אשר נוצרות על ידי ריסוס, ערבוב או פעולות ניקוי וצביעה.
האם נשמיות מגן עם שסתום עוזרות להגן בפני חלקיקים אירוסולים?
נשמיות עם שסתום או בלי שסתום מספקות את אותה ההגנה ונבחנות תחת אותם קריטריונים בתקן EN149. כלומר נשמית עם שסתום ברמת הגנה FFP3 ונשמית בלי שסתום באותה רמה, יספקו רמה זהה של הגנה.
תפקיד השסתום הוא לספק נוחות ואוורור ללובש; השסתום מאפשר הוצאה בטוחה של אוויר מאזור הפנים וכך מונע הצטברות של לחות וגירוי לפנים.
שימוש בשסתום פופולארי בעבודות בחוץ, איפה שהחום והלחות מורגשים. כמו כן שסתום פליטה בנשמית הוא פופולארי בישראל בגלל מזג האוויר החם.
האם הנשמית מהווה מקור להתרבות חיידקים אחרי שהיא סיננה אותם?
וירוסים לא יכולים להתרבות מחוץ לאורגניזם חי, לכן הם לא יכולים להתרבות על הפילטר (הסנן) או כל חלק אחר בשסתום. בכל מקרה, מומלץ תמיד לשטוף ידיים לפני המגע עם נשמית ואחרי תום העבודה.
שימוש באטם אף (Nose Clip)
אזור מפגש האף עם הנשמית הוא האזור הקריטי, אי התאמה בנקודה רגישה זו תגרום לחדירת החומרים מפניהם מתמגנים אל מערכת הנשימה. מכאן שנשמית ללא תפס אף, היא כמו לא להשתמש בכלום.
תפס האף צריך להיות כזה שישמור על אטימות בכל מבנה אף, בעת תנועת הלסת או שרירי הפנים.
מכאן חשוב להשתמש בנשמיות איכותיות ותקניות, שיש להן תעודה תקנית שהן מסוגלות ליצור אטימה מקסימקלית כנגד סכנות נשימה.
בפנים שלנו ישנם 43 שרירים. בפעולת הדיבור, אנחנו מפעילים יותר מ-30 שרירים! לכן האיטום על ידי תפס האף הוא קריטי להגנה ולהחזקת הנשמית במקום.
האם ניתן להשתמש בנשמית לשימוש אחר מעבר להגנה בפני חלקיקים?
נשמיות, או בשמן העממי מסיכות אבק, מיועדות לשימוש במקומות בהם לא קיים מחסור בחמצן, או לא יכול להיווצר מצב של איום מיידי לבריאות או לחיים, או הימצאות של גזים/מזהמים רעילים. מסכות מסוג זה משמשות כנגד חלקיקים בלבד, לא כנגד גזים או אדים.
אין נשמיות שמספקות הגנה למשהו אחר מלבד אירוסולים, כלומר חלקיקים הנישאים באוויר. רק חומרים המוגדרים כחלקיקים (P) לפי התקן יכולים להיות מסוננים על ידי אותם מסיכות מגן. כדי להיות מוגנים בפני חומרים כימים, רעלים, אדים וגזים נדרש ציוד הגנת נשימה אחר כמו מסיכות חצי פנים (אף פה) או מסיכות גז. אותן מסכות מצוידות בפילטרים ייעודיים לאדים וגזים, וגם פילטרים נגד חלקיקים.
מה תפקיד שכבת הפחם הפעיל בחלק ממסיכות האבק?
בפחם פעיל משתמשים אך ורק אם בסביבת העבודה יש חלקיקים לא רעילים הנועדו להיות מסוננים על ידי נשמית. הוא נועד לספוח אדים אורגנים וריחות רעים ולפיכך, שימוש במסכה עם פחם פעיל חיונית לריחות בלבד ולא להגנה מעבר לתקן המסיכה (FFP1, FFP2 או FFP3).
איך שמים מסכות נשימה בצורה נכונה?
המידע בפוסט הזה נכתב בעזרת יותר מ-30 שנות ניסיון בתחום הגנת הנשימה. אנחנו מעוניינים לפרסם את הידע שצברנו לציבור הישראלי כדי לשמור על בטיחותם של מאות אלפי עובדים ואנשים פרטיים הנחשפים מדי יום לחומרים מזיקים. מצאתם טעות? יש לכם עוד שאלות? נשמח אם תצרו קשר ותודיעו לנו על כך!
אז מה עושים עכשיו?
איך מתמגנים? איזה ציוד אתם צריכים? איך בוחרים ציוד הגנת נשימה מתאים?
לקוחות עסקיים
בואו להצטרף לאלפי לקוחות מרוצים בישראל-
מגן אופטיק משרתת את החברות הגדולות בתעשייה הישראלית כבר למעלה מ-32 שנים
-
הצטרפו אלינו ותהנו ממוצרים חדשניים, שירות יוצא דופן ובטיחות עם סגנון
-
צרו קשר עכשיו ונציג שלנו יצור איתכם קשר בהקדם
לקוחות פרטיים
החנות הוירטואלית הגדולה בישראל לציוד בטיחות-
בואו להנות ממגון המוצרים של מגן אופטיק - בחנות הוירטואלית לציוד מגן אישי הגדולה בישראל
-
מאות מוצרים, יצרנים ומבצעים מחכים לכם בחנות שלנו
-
בואו להנות ממשלוחים עד הבית ומאיכות השירות והמקצועיות המובילה בשוק
המשך קריאה בבלוג
הויקיפדיה של עולם הבטיחות-
עולם הידע בנושאי הבטיחות בעבודה מקבל בית חדש בבלוג של מגן אופטיק
-
עשרות פוסטים מעודכנים בנושאים מגוונים – והכל על בטיחות
-
מיטב הכותבים מהארץ ומהעולם, כתיבה מקצועית ועניינית ועדכונים שוטפים עם מידע אמין