המוצר הבסיסי ביותר במכלול הבטיחות של העובד-
כובע מגן על הראש| קסדת בטיחות
בין אם אתם מבקר במפעל, נהגת משאית או מהנדס חומרים, אתם צריכים קסדת בטיחות. העובדה הזאת לא חייבת להיות לא נוחה – בעזרת מגוון כובעי מגן והתאמות, אנחנו מציעים לכם קסדות נוחות במיוחד, קלות משקל ומעוצבות לפי טעמכם.
המדריך שלהלן מספק מידע ראשוני ובסיסי לעובד בנושא קסדות עבודה או קסדות בטיחות. למרות כל מה שכתוב במדריך שלהלן יש לערוך סקר סיכונים מסודר, להתייעץ במנהל הבטיחות במקום העבודה ולעבוד לפי הנהלים והגדרות החוק.
שימוש בקסדות בטיחות | קסדות מגן לעבודה
המטרה הברורה של שימוש בכובעי מגן היא להגן על ראשו של העובד במקרה של טראומה או מכה בראש. בנוסף, בעזרת שימוש נכון נרצה גם להפחית את עוצמת האנרגיה שעוברת מחפץ שנפל על ראשו של העובד ועוברת דרך הראש אל הצוואר ועמוד השדרה ולגרום לנזקים שם.
במקרים מסוימים מטרת הקסדה היא כדי להגן על העובד מהתחשמלות במקרה של נגיעה עם הראש בקו מתח חשמלי כפי שיפורט בהמשך.
ממה מורכב כובע מגן?
כדי לעמוד במטרות קסדת עבודה מותקנים בקסדה האלמנטים הבאים:
כיפה חיצונית קשיחה אשר נועדה כדי להגן מחבלות וטראומה של חפצים נופלים. הכיפה עשויה פולימר קשיח. הכיפה יכולה להיות בכמה תצורות כאשר הנפוצות מביניהן:
מאווררת – קיימים פתחי איוורור בכיפה המאפשרים מעבר של אוויר על ראשו של המשתמש ומקלים מעט את עומס החום. קסדה מאווררת אינה מספקת הגנה חשמלית כפי שיפורט בהמשך.
לא מאווררת – כיפה ללא פתחי אוורור. לא כל קסדה ללא פתחי אוורור מספקת הגנה חשמלית! חשוב לבדוק את הסימון בתוך הקסדה כפי שיפורט בהמשך.
ניקוז – השפה ההיקפית של הכיפה מוגבהת ומאפשרת אצירה של לחות ומונעת מהנוזל לטפטף על פניו של המשתמש. קיימות טענות שקסדות בעלות מנגנון ניקוז הן קשיחות מדי ולכן סופגות פחות אנרגיה במקרה של פגיעת חפץ נופל.
ערסל – ערסל הוא מערך רצועות המורכב לחלקה הפנימי של הכיפה והוא מורכב מכמה חלקים:
- רצועה מעגלית היקפית שמטרתה לשמור על מיקום הקסדה על הראש. בדרך כלל מותקן בחלקה הקדמי של הרצועה סופג זיעה. ישנן קסדות בהן ניתן לפרק את סופג הזיעה כדי לנקות אותו ולהחזיר אותו לשימוש נוסף.
- רצועות צולבות אשר אמורות לשאת את משקל הקסדה וגם אמורות לספוג ולפזר חלק מהאנרגיה שעברה לראש דרך הקסדה ממכה אפשרית. חשוב לשים לב כשחובשים קסדה שהקסדה אינה נוגעת בראש אלא נתמכת על-ידי הרצועות הצולבות. אסור שקסדה תיצור מגע ישיר עם קודקוד ראשו של המשתמש. במקרה כזה יש למתוח את רצועות הערסל ואם לא ניתן, אין לעשות שימוש בקסדה.
- חיבור מאחור המאפשר התאמה של הערסל לגודל היקף ראשו של המשתמש. שיטת ההתאמה הנפוצה והמומלצת היא ראצ'ט או בורג. בשיטה הזו ניתן לבצע התאמה נוספת של הקסדה לראשו של המשתמש ביד אחת בלבד ובלי להוריד את הקסדה מהראש.
בנוסף, ברוב קסדות הבטיחות ניתן למצוא גם מאפיינים כמו:
בידוד חשמלי – הכיפה החיצונית עשויה חומר מבודד הומוגני שנועד למנוע התחשמלות. חשוב לזכור שלא כל קסדה מספקת הגנה כזו באופן אוטומטי כפי שיפורט בהמשך.
רצועת סנטר – אביזר אופציונלי. רצועת הסנטר מאפשרת לעגן את הקסדה לראשו של המשתמש בצורה מאובטחת יותר ומתאימה לעבודות שבהן קיים סיכוי שהקסדה תיפול מראש המשתמש. ככל שיש יותר נקודות חיבור בין רצועת הסנטר לקסדה, כך הקסדה מאובטחת יותר. הרצועות הנפוצות הן 2 או 3 או 4 נקודות עיגון.
התאמה לאביזרי מיגון אחרים – תכונה אופציונלית נוספת היא אפשרות חיבור הקסדה לאביזרים מיגון נוספים שהם אוזניות, הגנת עיניים ו/או מגן פנים. התכונה הזו באה לידי ביטוי בצורה הפיזית של הכיפה שבה יש מקומות עיגון מיוחדים לציוד נוסף. חשוב מאוד לעשות שימוש רק באביזרים תואמים לקסדה ולא להתאים בכוח או בצורה מאולתרת אביזרים אלו.
תקנים של קסדות בטיחות
תקן נפוץ בתחום קסדות עבודה הינו תקן ANSI/ISEA Z89.1-2009. מהות התקן היא להגדיר תכונות מינימליות נדרשות מקסדת עבודה אשר מאפשרים לה לעמוד במטרות שלשמן נועדה קסדת עבודה. קסדות שנבדקו ועברו את בדיקת התקן נבדקות בפרמטרים הבאים:
- סיווג הקסדה
Type I – פגיעה מכנית שמכה בקודקוד (בחלק העליון של הראש)
Type II – פגיעה מכנית שמכה בקודקוד או בצידי הראש - עמידות מכנית: הקסדה תספוג את האנרגיה במכה מחפץ גלילי קשיח במשקל 4 ק"ג. שטח פני הפגיעה יהיה כ-80 סמ"ר. החפץ נופל נפילה חופשית מגובה 1.5 מטר ופוגע בקסדה במהירות של כמעט 20 קמ"ש
- חדירות: חפץ קשיח עם שפת מתכת פוגע בקודקוד הקסדה לא יחדור אותה. משקל החפץ כ-1 ק"ג. החפץ פוגע בקודקוד בזווית של 600. החפץ נופל נפילה חופשית מגובה של 2.5 מטר ופוגע בקסדה במהירות של כ-25 קמ"ש.
- עמידות לאש: אש ישירה שתיגע ישירות בקסדה למשך 5 שניות, תכבה מעצמה לאחר 5 שניות והטמפרטורה בתוך הקסדה לא תעלה על 48 מעלות צלזיוס.
- הגנה חשמלית: חשוב לציין כי עמידות חשמלית קיימת רק בקסדות ללא פתחי אוורור.
- (Class C (Conductive – קסדה שאינה מיועדת לתת הגנה כלשהי מהתחשמלות
- (Class G (General – הגנה ממתח נמוך עד 2,200 וולט.
- (Class E (Electrical – הגנה ממתח גבוה עד 20,000 וולט..
מבחנים אופציונליים נוספים תחת התקן:
מבחן עמידות הפוכה – עמידות מכנית זהה בקסדה גם במקרה שהעובד טעה וחבש אותה הפוך. סימון של תקן זה נראה כמו התמונה מימין של חצים מעוגלים.
מבחן טמפ' נמוכה LT – הקסדה שומרת על כל תכונותיה גם בסביבת עבודה של -30 מעלות צלזיוס.
מבחן נראות – הקסדה צבועה בצבע פלואורסנטי צהוב-ירוק, כתום-אדום, אדום
אחזקה נכונה של קסדות והארכת חיי שימוש
קסדה אשר נפגעה מכנית פסולה לשימוש נוסף גם אם לא ניכרים עליה סימני פגיעה.
גם בהנחה ולא קרתה פגיעה מכנית בקסדה, מומלץ להחליף את ערסל הקסדה כל 12 חודשים.
את הקסדה עצמה מומלץ להחליף כל שנתיים עד חמש שנים תלוי בסביבת העבודה.
יש לנקות את הקסדה באמצעות מים פושרים וסבון.
אסור לצבוע קסדה בצבע כלהו, להדביק עליה אביזרים נוספים, לחורר אותה או לחתוך ממנה חלקים.
יש לאחסן במקום מוצל, יבש וקריר.
כדי להאריך את חיי הקסדה, כדאי להימנע מהדברים הבאים:
פגיעה מכנית מחפץ נופל
חשיפה לקרינת UV
חשיפה לאדים של חומרים כימיים
שימוש לא נכון או חבלה מכוונת
אז מה עושים עכשיו?
איך מתמגנים? איזה ציוד אתם צריכים? איך בוחרים ציוד הגנת ראש מתאים?
לקוחות עסקיים
בואו להצטרף לאלפי לקוחות מרוצים בישראל-
מגן אופטיק משרתת את החברות הגדולות בתעשייה הישראלית כבר למעלה מ-32 שנים
-
הצטרפו אלינו ותהנו ממוצרים חדשניים, שירות יוצא דופן ובטיחות עם סגנון
-
צרו קשר עכשיו ונציג שלנו יצור איתכם קשר בהקדם
לקוחות פרטיים
החנות הוירטואלית הגדולה בישראל לציוד בטיחות-
בואו להנות ממגון המוצרים של מגן אופטיק - בחנות הוירטואלית לציוד מגן אישי הגדולה בישראל
-
מאות מוצרים, יצרנים ומבצעים מחכים לכם בחנות שלנו
-
בואו להנות ממשלוחים עד הבית ומאיכות השירות והמקצועיות המובילה בשוק
המשך קריאה בבלוג
הויקיפדיה של עולם הבטיחות-
עולם הידע בנושאי הבטיחות בעבודה מקבל בית חדש בבלוג של מגן אופטיק
-
עשרות פוסטים מעודכנים בנושאים מגוונים – והכל על בטיחות
-
מיטב הכותבים מהארץ ומהעולם, כתיבה מקצועית ועניינית ועדכונים שוטפים עם מידע אמין