איך לבחור אטמי אוזניים נגד רעש? | מדריך
אנחנו חיים בעולם רועש וסוען, עם המון גירויים לכל החושים שלנו. חוש השמיעה שלנו עובד שעות נוספות, גם בעבודה וגם בפעילויות שאחרי העבודה. גם בעבודה עם כלים מרעישים בשעות היום וגם בחשיפה למוזיקה רועשת בשעות הלילה – השמיעה שלנו יכולה להינזק. זה לא אומר שאנחנו צריכים להימנע מרעש – אלא להשתמש באמצעי מיגון נכונים כדי לשמור על החושים שלנו חדים.
אטמי אוזניים נגד רעש הם פתרון מושלם לשמירה על האוזן ולמניעת אובדן שמיעה. בשוק יש הרבה דגמים וסוגים – לכן הכנו לכם מדריך קצר על איך לבחור אטמי אוזניים נכונים, שיעזרו לכם להמשיך לחוות את העולם בצורה בטוחה ובריאה. כבונוס צירפנו וידאו קצר המסביר איך ללבוש אטמי אוזניים.
אז איך בוחרים אטמים להגנה מפני רעש?
כמה דברים בסיסיים שכדאי לדעת על הגנת שמיעה ואטמים לפני שממשיכים קריאה – כמות הרעש שאטם אוזניים "עוצר" נקראת בלשון מקצועית "הנחתת רעש". הנחתת רעש היא למעשה מדידה של כמה דציבלים האטם מוריד בעזרת שימוש ראוי. אם בסביבה מסוימת 100 דציבלים, ואטם מסוים מנחית 30 דציבלים – כעת המשתמש חשוף רק ל-70 דציבלים, מה שמאפשר לו להיות ברמת רעש ללא סיכון.
כל יצרן של אטמים מציין את ערך הנחתת הרעש הממוצע לכל סוג אטמי אוזניים אשר הוא מייצר. הערך נקבע בד"כ בערך SNR שזו שיטת חישוב הנחתה ע"פ התקינה האירופאית והיא יותר מקובלת בארץ. ישנן שיטות נוספות כמו ה- NRR האמריקאי ועוד.
כדי להקל על הבחירה והקריאה, נפצל את הכתבה לשני סוגי משתמשים – עובדים ומשתמשים פרטיים. בחרו לאן להמשיך בקריאה שלכם בעזרת התפריט:
עובדים המשתמשים באטמים בעבודה
על המשתמש לבחור אטמי אוזניים שיתאימו לרמת הרעש בה הוא עובד. לצורך כך, יש קודם לבצע ניטור רעש בסביבת העבודה בכדי לדעת מה הרעש האמיתי איתו מתמודדים העובדים.
לאחר שיודעים מהי רמת הרעש, יש לבחור את אותם אטמי אוזניים אשר ע"פ נתוני ההנחתה של היצרן, מביאים את העובד למצב בו רמת הרעש לה ייחשף בעזרת שימוש באטמי אוזניים, תהיה נמוכה או קרובה לרמת הרעש המותרת לשהות ללא אמצעי מיגון.
לדוגמא, אם נמדד רעש סביבתי בעוצמה של 95 דציבל, מספיק כי העובד ישתמש באטמים לאוזניים עם רמת הנחתה שאינה גבוהה מ-25 דציבל. על פניו נראה כי ההנחתה היא הנחתה רבה מדי, אולם לא כך הדבר. היות ונתוני אטמי האוזניים הם ערך ממוצע כלשהו, כלומר זה אינו ערך מדויק ואמיתי, יש מספר משתנים שצריכים להילקח בחשבון, כמו קוטר תעלת האוזן, אופן ההחדרה של האטמים לתוך תעלת האוזן, החומר ממנו עשויים האטמים ועוד. לכן, לסביבת עבודה עם 95 דציבל, מתאים להשתמש באטמי אוזניים עם הנחתה של 25 דציבלים ולא יותר.
חשוב להבין כי הנחתת יתר אינה בריאה ולעתים אף עלולה להיות מסוכנת לעובד. הנחתת יתר, בד"כ תמנע מהעובד להיות ער לרעשי אזהרה כמו מלגזה הנוסעת מאחוריו, תקלה במכונה ועוד, כלומר דברים אשר יכולים לסכן את העובד עקב אי היותו חשוף לרעשים אשר יזהירו אותו מפני סכנה קרבה.
נוסף על כך, ישנם דגמים מיוחדים של דגמי אטמים המיועדים גם כן לסביבות עבודה מיוחדות או לחות. אטמי שונים מורכבים מחומרים שונים כמו פוליאוריתן מוקצף (היפואלרגני), PVC או אטמי סיליקון. בעזרת אפיון הסכנות במפעל ניתן לקבל כיוון לאיזה אטם נדרש. דגם מיוחד אחר של "פקקים" הוא אטמי אוזניים לתעשיית המזון, לרוב מגיעים בצבע כחלחל לסימון, והם מכילים בתוכם מגנט מיוחד לגילוי בגלאי המתכות של פס ייצור המזון (Metal detectable earplugs)
שימוש באטמי אוזניים לשאר הפעילויות ומשתמשים פרטיים
כאשר יש שימוש למטרות פרטיות באטמים, כמו אטמים לשינה, לימודים, שיפוצים או הופעות, ישנם מספר גורמים אחרים שצריך לקחת בחשבון מאשר עובד שעובד בסביבה רועשת. ראשית, לא ניתן למדוד את עוצמת הרעש ולעשות סקר בטיחות מקיף כמו שניתן במקום עבודה סגור. שנית, לעיתים הרעש אליו אנחנו נחשפים אינו מזיק – אלא מציק, כמו שנדרש ריכוז ללימודים או סתם כי דיבור של אנשים בסביבת העבודה מפריע לנו לעבודה.
אטמים מגיעים בכל מיני דגמים, צבעים וצורות. כנראה שיש מספר רב של דברים שלא ידעתם על אטמי אוזניים ושימוש בהם. ככלל אצבע, במידה ומדובר ברעש מזיק כמו הופעות, מוזיקה חזקה, כנסים וכדומה, שגורם לנזק ממשי וצפצופים באוזניים – מומלץ להשתמש באטמי אוזניים עם רמת ההנחתה הגבוהה ביותר, וזאת מאחר שאי אפשר לדעת במדויק מה היא רמת הרעש באזור. שימוש באטמים עם חוט יכול לעזור גם כן לנוחות ואי-איבוד האטמים.
כאשר מדובר בנסיבות אחרות למקור הרעש ושימוש באטמים כדאי להשתמש באטמים הנוחים ביותר – וזה תלוי כמובן במבנה תעלת האוזן. מעבר למקור הרעש המציק, כדאי שההתמודדות עם הרעש לא תבוא על חשבון הנוחות שלכם.
אטמי אוזניים למוזיקאים ולהופעות
מי לא אוהב לשמוע מוזיקה? חשוב לדעת שאותה המוזיקה בעוצמה חזקה עלולה לגרום לירידה בשמיעה ולצפצופים באוזניים (טיניטון). מוזיקאים בעיקר מבלים זמן רב בקרבת רמות רעש מזיקות. בין אם הם מנגנים או בקרבת רמקולים – יש להם סיכון גבוהה יותר באיבוד שמיעה עד כדי אובדן מוחלט של השמיעה. מי שעוסק במוזיקה הוא האחרון שרוצה ששמיעתו תפגע, ולכן שימוש באטמים יכול לשמור על הבריאות ועל האהבה למוזיקה.
אטמים למוזיקאים נדרשים בהנמכת הרעש המזיק (רעש חזק) אך שמירה מסוימת על הטון ועל איכות הצליל. לא רק מוזיקאים ונגנים יכולים להשתמש בהם – אלא כל חובב מוזיקה והופעות. במסיבות והופעות חיות של מוזיקה ישנם רעשים מזיקים לאורך זמן שיכולים לגרום לצפצופים בטווח קצר – ובטווח הארוך נזק משמעותי לשמיעה.
אנו ממליצים על אטמי סיליקון לאוזניים (רב פעמיים) שכן הם מסוגלים לשמור על שמיעה טבעית יותר ועדיין להפחית את הרעש המזיק.
אטמי אוזניים לשינה
אין צורך לפרט מדוע שינה היא חשובה לבריאות – וכנראה שרבע מהאוכלוסייה לא מקבלים מספיק ממנה. הפרעות שינה לרוב יכולות להתרחש מהפרעות רעש חזק או רעשי רקע אחרים (תנועת מכוניות, שיפוצים, עבודות סמוכות וכו'). שינה עם אטמי אוזניים היא שינה טובה, עמוקה ואיכותית, שיכולה לשנות את איכות החיים של המשתמש בצורה משמעותית. האטמים יכולים לשמש פרטנרים לאנשים נוחרים, למי שישן בסביבה רועשת של שכנים מרעישים ואפילו מטיילים שצריכים לחטוף תנומה.
כדי למנוע הפרעות בשינה – הדבר הכי חשוב באטם לשינה זה שהוא יהיה נוח למשתמש. רוב האנשים לא ירגישו את האטם באוזן ולא תיהיה להם בעיה להירדם איתו, ואפילו לישון על הצד. אטמים ספוגיים לרוב הם הנוחים ביותר לרוב האנשים, אך אנחנו ממליצים לעשות כמה ניסויים כדי לראות מה נוח לכם באופן אינדיבידואלי.
אטמי אוזניים לירי ומטווח
זה לא סוד שמטווח ובאימוני ירי צריך ללבוש תמיד אטמי אוזניים. במיוחד בחוויה הישראלית, שכמעט כל חייל מתנסה בירי – הדבר הראשון שהוא מקבל עוד לפני הנשק, זה זוג אטמי אוזניים. האטמים הצבאיים לרוב עושים את העבודה, אך תמיד מומלץ לשדרג לאטמים עם רמת הנחתה גבוהה יותר או אטמי אוזניים עם חוט האפשרים שמירה יותר טובה עליהם. בנוסף, אטמי אוזניים חד פעמיים כשמם כן הם – חד פעמיים, ומתאימים למספר שימושים מוגבל. לכן מומלץ להחליף אטמים בתדירות גבוהה. גם מטעמי היגיינה וגם לשמירה אופטימלית על רמת ההנחתה שלהם.
לא רק היורה צריך ללבוש אטמי אוזניים, אלא גם מדריך הירי או מנהל המטווח. גם אוזניות נגד רעש יכולות לעשות את העבודה למנהלי המטווח – אך לרוב מי שחובש קסדה יוכל להשתמש בעיקר באטמים.
אטמי אוזניים לטיסות
אטמי אוזניים לטיסות, או אטמים לטיסה, לא נועדו להפחתת רעש. השימוש שלהם הוא כדי לעזור בצורה טבעית לאזן את רמות הלחץ בתעלת האוזן כאשר הלחץ בקבינה של המטוס משתנה בעקבות המראה או נחיתה של מטוס. אטמים לטיסה עוזרים במניעת כאב ולחץ. למי שסובל מלחץ, סינוסים וכאבים – האטמים הללו מומלצים ביותר. לרוב אטמים כאלו עשויים מחומרים היפואלרגנים כמו סיליקון או ספוג PVC.
האטמים מונעים כניסת אוויר בלחץ אל תעלת האוזן ומאפשרים הקלה משמעותית בחוויות הלא נעימות של לחץ באוזניים בטיסה.
אטמי אוזניים לתינוקות ולילדים
בשל הרגישות הרבה של תינוקות וילדים לרעשים ולמניעה יעילה של כניסת רעש חזק ומזיק לאוזניים, אנו ממליצים ממליצים להשתמש באוזניות נגד רעש לילדים.
איך ללבוש ולהשתמש באטמי אוזניים?
הכנו לכם מדריך מקוצר וידאו המסביר כיצד לשים אטמי אוזניים בצורה נוחה ובטוחה
אז מה עושים עכשיו?
מה המחיר של אטמי אוזניים? איפה קונים אטמים? אילו אטמים אתם צריכים?
לקוחות עסקיים
בואו להצטרף לאלפי לקוחות מרוצים בישראל-
מגן אופטיק משרתת את החברות הגדולות בתעשייה הישראלית כבר למעלה מ-32 שנים
-
הצטרפו אלינו ותהנו ממוצרים חדשניים, שירות יוצא דופן ובטיחות עם סגנון
-
צרו קשר עכשיו ונציג שלנו יצור איתכם קשר בהקדם
לקוחות פרטיים
החנות הוירטואלית הגדולה בישראל לציוד בטיחות-
בואו להנות ממגון המוצרים של מגן אופטיק - בחנות הוירטואלית לציוד מגן אישי הגדולה בישראל
-
מאות מוצרים, יצרנים ומבצעים מחכים לכם בחנות שלנו
-
בואו להנות ממשלוחים עד הבית ומאיכות השירות והמקצועיות המובילה בשוק
המשך קריאה בבלוג
הויקיפדיה של עולם הבטיחות-
עולם הידע בנושאי הבטיחות בעבודה מקבל בית חדש בבלוג של מגן אופטיק
-
עשרות פוסטים מעודכנים בנושאים מגוונים – והכל על בטיחות
-
מיטב הכותבים מהארץ ומהעולם, כתיבה מקצועית ועניינית ועדכונים שוטפים עם מידע אמין
בואו לקרוא על בטיחות בעשרות פוסטים מעודכנים מהכותבים והיצרנים הטובים בעולם הבטיחות